Fair fashion, Fair Fashion Tips / 4 mei 2017

De voordelen van een capsule wardrobe

Sinds de lente is begonnen heb ik een enorme drang om mijn huis op te ruimten en schoon te maken. Om handen en voeten te geven aan deze drang, ben ik onlangs gestart met de 30 Days Minimalism Game, waarbij ik iedere dag een aantal spullen die ik niet meer gebruik weg doe. Ik heb al een flink wat spullen weggedaan, maar ik merk dat ik mijn kledingkast nog ontloop. Ik heb namelijk een heleboel kleding in mijn kast die ik niet (vaak) draag. Kortom; de bezem moet door mijn kast.

Dit heeft mij doen afvragen of een capsule wardrobe iets voor mij zou zijn. Om voor jou en mij inzichtelijk te maken wat een capsule wardrobe is en waarom dit mogelijk een goed idee is, heb ik de voordelen van een capsule wardrobe op een rijtje gezet.

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een kledingcollectie met een beperkt aantal essentiële kledingstukken, zoals broeken, rokken, shirts en jassen, die niet modegevoelig zijn. Je kunt deze collectie makkelijk aanvullen met een aantal seizoensgebonden kledingstukken. Verder is het belangrijk dat alle kledingstukken in je kast bij elkaar passen, zodat je makkelijk kunt combineren. De stukken die je kiest moeten je de mogelijkheid geven om een outfit samen te stellen die past bij iedere gelegenheid.

Hoeveel kledingstukken heb je?

Hoeveel kledingstukken je daadwerkelijk in je kast hebt, hangt af van het de soort capsule wardobe die je aanlegt.

Project 333 is een bekende caspule wardrobe waarbij je 33 kledingstukken én accessoires uitkiest die je 3 maanden draagt en daarna weer afwisselt met 33 nieuwe kledingstukken. Zo kun je per seizoen een nieuwe capsule wardrobe maken.

Ook kun je er voor kiezen om je kledingkast uit te ruimen en dan daarna te bekijken hoeveel favoriete kledingstukken je overhoudt. Dat is het aantal waaruit je capsule wardrobe bestaat. Koop je iets nieuws, dan moet er ook iets anders weg om het aantal gelijk te houden.

Verder kan je ook zelf een aantal getal kiezen en je garderobe daarop aanpassen. Als je googlet zul je zien dat een tussen de 30 – 42 het meest gebruikelijk is voor een capsule wardrobe.

Wat is het voordeel van een capsule wardrobe?

Het aanleggen van een capsule wardrobe heeft meerdere voordelen.

1. Overzicht

Het gevoel dat je niets hebt om aan te trekken, terwijl je kledingkast uitpuilt, komt je vast niet onbekend voor. Een capsule wardrobe voorkomt dit probleem. Doordat je kast minder vol zit, heb je een goed overzicht van wat je hebt.

2. Alleen kledingstukken waar je van houdt

Naast dat je overzicht hebt, hangt er in je kast alleen maar kleding waar je heel bewust voor hebt gekozen. Bij het maken van je capsule wardobe heb je immers alleen gekozen de kledingstukken waarvan je echt houdt. Ook dit voorkomt keuzestress. Zo heb je altijd kleding in je kast hangen die je graag draagt.

3. Kwaliteit

Ook zal een capsule wardrobe je motiveren om kwalitatieve kleding te kopen waar je lang mee doet, in plaats van goedkope items die snel zijn versleten.

4. Minder snel trendgevoelige kleding kopen

Doordat je een beperkt aantal tijdloze en kwalitatieve items in je kast hebt hangen, zal je minder snel geneigd zijn om trendgevoelige kleding te kopen. De kans dat je hierop snel raakt uitgekeken is namelijk groot. Ook zal trendgevoelige kleding minder makkelijk te combineren zijn. Dit zal je er eerder van weerhouden om voor trendgevoelige kleding te kiezen. Zo houd je bovendien je geld in je zak voor andere leuke dingen!

5. Less = more

Door minder kleding in je kast te hebben, zal je je realiseren dat je er ook goed uit kunt zien als je minder kleding hebt. Dit draagt bij aan een opgewekt en bovendien ook opgeruimd gevoel, wat altijd voordelig is!

De voordelen van een caspule wardrobe klinken wel aantrekkelijk, vind je niet? In een volgende blog zal ik je vertellen hoe je een caspule wardrobe maakt.

Heb jij al een capsule wardrobe?

Hailey

Mijn naam is Hailey. Met veel liefde en plezier ben ik bij Shop ’n Style verantwoordelijk voor de content management van de Shop ’n Style website. Daarnaast houd ik me bezig met marketing en communicatie en coördineer ik diverse projecten.

Ik heb een grote liefde voor duurzaamheid en eerlijke mode in het bijzonder. Op mijn website www.palaceofbliss.nl schrijf ik daarom veel over eerlijke mode. De kennis die ik heb deel ik ook graag op Shop ’n Style.

1 Comment

  1. Duurzaam en in stijl reizen: hoe doe je dat? - Shopn 'n Style

    […] Wat betreft de inhoud van je koffer: probeer zo weinig mogelijk mee te nemen, kies een paar basic items, die je goed kunt combineren met een aantal vrolijke zomerse items. Heb je je al eens verdiept in een Capsule Wardrobe dan moet dit niet heel moeilijk voor je zijn. Geen idee wat een Capsule Wardrobe is? Lees dan eens dit artikel.  […]

    19 . jun . 2017

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *