Events, Fair fashion, Fair Fashion Tips / 13 april 2017

Leer kleding repareren tijdens het Verstelcafé Steekje Los  – 15 April in Groningen

 

Ik ben een groot deel van mijn jeugd opgegroeid met twee mannen in huis. Ik kan me ook niet herinneren dat ik op school vroeger heb geleerd om een knoop aan mijn jas te naaien. Soms lijkt het me fijn om mijn eigen broeken te verknippen en er een short van te maken. Ik probeer dat dan, maar na het knippen, trek ik de short aan, kijk in de spiegel en denk: laat maar. Ik ben best wel creatief, maar niet met kleding, stoffen en naaimachines. Wat ik eigenlijk best wel jammer vind. Ik heb namelijk soms best goede ideeën om mijn oude kleding te hergebruiken of er iets anders leuks van de maken. Baal jij hier net zo van als ik en zou jij dit wel willen leren? Dan is het Verstelcafé Steekje Los dat komende zaterdag (morgen) plaatsvindt in Groningen misschien wat voor jou!

 

Wat is het Verstelcafé Steekje Los? 

Het Verstelcafé Steekje Los wordt georganiseerd door Studio Draadkracht. GroningseTextielwerkplaats. Tijdens het event kan je naast je oude kleding laten repareren en verstellen, ook zelf leren om een knoop aan je jas te naaien, een kapotte rits te vervangen of bijvoorbeeld een te lange rok in te nemen. Vooral mensen van mijn leeftijd hebben blijkbaar de behoefte om dit leren, want er komen veel vrouwen, maar ook mannen van rond de dertig naar de workshops in de GroningseTextielwerkplaats.

Het event Verstelcafé Steekje Los heeft als doel om mensen op een laagdrempelige en leuke manier te leren wat er allemaal mogelijk is op gebied van het hergebruiken van oude kleding en materialen. Komende zaterdag is de eerste editie van het Verstelcafé Steekje Los. Mocht je er op zo’n korte termijn niet bij kunnen zijn, dan kun je een volgende keer een kijkje nemen: het event wordt elke derde zaterdag van de maand georganiseerd van 11.00 tot 15.00 uur.

Verstelcafe steekje los

Interview met medeorganisator Ester Koot

 Ik stelde Esther Koot, Oprichtster van Studio Draadkracht en medeorganisator van Het Verstelcafé, een paar vragen om er achter te komen waarom het interessant is om zaterdag naar het event te komen.

Tegenwoordig wordt er niet veel aandacht meer gegeven aan handenarbeid vakken (zoals naaien en kleding zelf maken). Wat vind je hier van?

Het is jammer dat hier minder aandacht aan wordt besteed, vroeger leerde je dit op school of leerde je het van jouw moeder of oma, maar dat is ook lang niet meer gebruikelijk. Eigenlijk neemt Studio Daadkracht die rol een beetje over door workshops te geven en natuurlijk door een dergelijk evenement te organiseren.

Wat kunnen we naast kleren laten verstellen verwachten op het event? 

Naast dat je kleding kan laten repareren, herstellen of vermaken, krijg je de kans om dit zelf te leren. Tevens houden we voor meerdere initiatieven een inzamelingsactie. Dus heb je thuis nog materialen liggen zoals leer (oude tassen, jassen, riemen), gordijnen of beddengoed waar je niks mee doet? Neem dit dan mee, want Studio Bloesems, Lapjestas en Kr8chtstof maken bijzondere items en producten van oude materialen. Bovendien kan je tijdens het event een prachtige leren tas die gemaakt is in de Textielwerkplaats van Studio Daadkracht van oude materialen winnen door deel te nemen aan een winactie op Facebook. Tijdens het event wordt de tas verloot.

Verstelcafe steekje los
Deze tas kun je winnen!

Waarom willen we naar een dergelijk event zoals Verstelcafé Steekje Los komen in plaats van kleding laten repareren door een kleermaker?

Omdat het heel duurzaam is om zelfvoorzienend te zijn en gewoon heel erg handig is om je eigen kleding te kunnen herstellen en repareren. Bovendien wordt er dan veel minder weggegooid.

Wat doe je zelf verder aan recyclen en verduurzamen behalve kleding en materialen hergebruiken in je persoonlijke leven?

Ik vind het heel belangrijk om duurzaam te leven, ik breng zelfs mijn eierdoosjes terug waar ik eieren koop en als ik al plastic zakjes ergens bij krijg dan hergebruik ik die bijvoorbeeld voor mijn boterhammen. Verder is afval en plastic scheiden voor mij uiteraard ook onderdeel van een duurzame lifestyle.

Heb je nog een (andere) tip voor Fair fashion liefhebbers? 

Wees creatief! Zie mogelijkheden in allerlei oude materialen zoals bijvoorbeeld oude heren overhemden. Hier kan je van alles van maken zoals tassen, shirtjes, rokjes en noem het maar op. Tevens ben ik een enorm fan van kledingruil evenementen, of dit nou groot opgezet is of dat je dit zelf gezellig thuis met de buren of vrienden organiseert.

Dankjewel Esther en tot zaterdag!

Wil jij er ook bij zijn komende zaterdag? Hier vind je informatie over het event op Facebook:

Facebook event: Verstelcafé Steekje Los

 

Anouk Wortel

Mijn naam is Anouk en ik heb een passie voor duurzaam en bewust shoppen en leven. Daarnaast coach ik gevoelige en bewuste personen en ondernemers die het beste uit zichzelf willen halen en het beste met de wereld voor hebben. Ik deel graag mijn tips en kennis over bewust shoppen & consumeren om jouw wereld nog mooier en eerlijker te maken.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *