Events / 12 januari 2017

Green Fashion Event Nijmegen                    

De zon die schijnt, de lucht is blauw en de dag van het Green Fashion Even Nijmegen is aangebroken. Het is 2 oktober en ik fiets het Honig terrein in Nijmegen op. Ik zie een banner met een grote pijl en kom uit bij de Kube. De grootste evenementenhal van het complex.

Ik zie een paar vrouwen van middelbare leeftijd de hal binnen stappen. Daarna volgt een jong gezin en wat tienermeiden. De bezoekers zijn in ieder geval erg divers. Er komt een vrouw voorbij met knalgele sneakers en een bloemetjesjurk aan, en ik merk dat ik al vrolijk  word voordat ik binnen ben.

Het Green Fashion Event Nijmegen wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd. Ik kwam het zelf op Facebook tegen. Het programma bestaat uit workshops, een kledingruil, live muziek, kramen en fashion shows. Ook wordt tijdens het evenement de Nijmeegse groene route gelanceerd. Een winkel route waarin allerlei ondernemingen zijn opgenomen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Voor geïnteresseerden is de route te vinden op http://www.greenfashionnijmegen.nl/ .

20161002_133632

De ruimte is een beetje donker en wordt verlicht met gekleurde podiumlampen. Er staan een twintigtal kramen in de hal en een paar lange tafels voor workshops. Verder staat er een foodtruck, een bar, een catwalk en een terras. Het is gezellig druk en ik maak rustig een rondje langs de kraampjes. Naast vintage sieraden en kleding worden allerlei duurzame nieuwe producten getoond. Wat mijn aandacht grijpt zijn de biologisch katoenen T-shirts en de kraam met kleding van bamboe viscose. Een volledige lijst van deelnemers is te vinden op de website van het evenement.

Vervolgens zie ik een kraam waar gratis kleding wordt uitgedeeld. Ik bedenk me hoe vaak mensen mij niet schuldig melden dat duurzaamheid niet echt in hun budget past. Hier staan mensen op een gratis evenement gratis kleding uit te delen. Ik begin een gesprek met een van de vrijwilligers en kom er achter dat het een initiatief is van deelkring Lent. “Wij zamelen spullen in van mensen die iets over hebben, om het weg te geven aan mensen die te weinig hebben”. Ik kom er achter dat ze nog een opslagruimte zoeken in de omgeving Lent. Mocht iemand dit lezen en een tip hebben, ze zijn te bereiken via hun Facebook pagina.

Ik loop rond en voel me geïnspireerd raken door alle wereldverbeteraars. De top-2000 muziek die in de hal klinkt wordt gedempt en er wordt een modeshow aangekondigd. Voor een goede modeshow kun je me midden in de nacht wakker maken, dus ik loop snel richting de catwalk. De show die ik bijwoon toont de kleding van Moyzo. Een duurzaam merk dat gevestigd is in Nijmegen. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet heel erg warm of koud wordt van de kleding. Maar goed, over smaak valt te twisten, maar enthousiasme vertaalt altijd. De modellen lopen blootsvoets over de catwalk en de presentator draagt prachtige cowboylaarzen. Ik bekijk de show toch met een glimlach op mijn gezicht.

20161002_131917

Als ik na mijn bezoek weer naar mijn fiets loop voel ik me helemaal opgeladen. Als iemand die erg bezig is met duurzame mode, is het prachtig zoveel enthousiasme te zien bij anderen die dezelfde prioriteiten hebben. Ik heb de dag alleen bezocht, omdat ik eigenlijk niet zeker wist of ik mijn vrienden/vriendinnen er iets aan zouden vinden. Als het event volgend jaar nog een keer plaatsvindt, sleep ik ze vrolijk mee. Een dag na het event wordt op de website gemeld dat het event 650 bezoekers heeft ontvangen, en dat ze hier erg blij mee zijn. Ik ben blij voor ze, er was te merken dat het evenement met aandacht georganiseerd was.

Mocht je na dit artikel een vergelijkbaar evenement willen bijwonen, dan heb je geluk. Het is momenteel de Dutch Sustainable Fashion Week (7 t/m 16 oktober 2016). Op 16 oktober vindt het Fair Fashion Festival Utrecht plaats. Ook dit evenement is gratis te bezoeken. Én Shop ’n Style draagt bij aan dit evenement met een van onze workshops. Meer info over dit evenement is te vinden op http://fairfashionfestival.nl/ of op Facebook. Wil je graag deelnemen aan onze workshop? Schrijf je dan alvast in voor onze workshop om verzekerd te zijn van een plek!

Robin

Hallo! Mijn naam is Robin. Ik was ooit een rechtenstudent. Nu studeer ik kunstgeschiedenis aan de Radboud universiteit te Nijmegen. Ik ben gek op kleding en mode en deel mijn enthousiasme hierover graag met anderen. Onderdeel van gek op iets zijn is dat je kritisch blijft. Niemand leeft 100% duurzaam, ik ook niet. Maar dat zou je niet moeten weerhouden te proberen! Ik doe mijn best, jij ook?

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *